Kvalitet vazduha životne sredine značajno utiče na zdravlje, ekosisteme i klimu. Istraživači naše laboratorije intenzivno rade na tehnologijama koje mogu unaprediti saznanja o ovoj bitnoj tematskoj oblasti. Tako je i VIDIS centar, osnovan u Institutu Vinča tokom trajanja H2020 VIDIS projekta, kao medjunarodno prepoznati istraživački centar, koji čine Institut Vinča (Srbija), ENEA (Italija), NILU (Norveška) i QUT (Australija), fokusiran na teme praćenja i upravljanja kvalitetom vazduha uz korišćenje inovativnih tehnologija.

VIDIS projekat je na poziv Izvršne Agencije za istraživanje Evropske Komisije (REA) predstavljen   sa 13 drugih projekata u okviru Evropskih dana istraživanja i inovacija 2024 tokom marta ove godine u Briselu. Tom prilikom istraživači VIDIS centra su se sreli i diskutovali sa organizatorima, učesnicima i brojnim posetiocima ove manifestacije uključujući i direktora REA-e. Poslušajte kratak intervju koju su vodeći istraživači tima Instuta Vinča, na čelu sa koordinatorom VIDIS projekta dr Milenom Jovašević-Stojanović, i rukovodiocem podprojekta/radnog paketa Strategija i razvoj, dr Milošem Davidovićem tokom ove manifestacije dali novinarima REA. Ovom prilikom oni su govorili o ciljevima projekta i strateškom partnerstvu Vinče sa vodećim institucijama iz Evrope i sveta. Predstavili su i neke od rezultata, uredjaja i senzorskih sistema, razvijenih tokom VIDIS projekta,  a u koje su ugradjeni  pristupačni senzori za praćenje koncentracije zagadjujućih materija u vazduhu u unutrašnjem prostoru i u spoljašnjoj sredini.

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/posts/european-research-executive-agency-rea_vidis-ridayseu-widening-activity-7244601658876338177-WQXU?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Twitter/X:

https://x.com/REA_research/status/1838836666678808762