Organizatori međunarodne naučne konferencije RAP 2024 (International Conference on Radiation Applications in Physics, Chemistry, Biology, Medical Sciences, Engineering and Environmental Sciences) su Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ – Institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju dodelili plaketu zahvalnosti na značajnom doprinosu učešćem velikog broja naučnika i istraživača na ovoj konferenciji.

Zaposleni u Laboratoriji za zaštitu od zračenja i zaštitu od životne sredine „Zaštita“ su na ovoj konferenciji učestvovali sa ukupno 9 radova kategorije M34 prezentujući aktuelne rezultate svog naučno-istraživačkog rada. Na konferenciji su između ostalog prezentovana istraživanja u okviru dva tekuća međunarodna projekta iz programa European Partnership on Metrology, projekta 22NRM01 TraMeXI i 22NRM07 GuideRadPROS. Osim opšteg pregleda aktivnosti navedena dva projekta, prikazani su i rezultati ispitivanja multimetara za merenje dozimetrijskih parametara u kontroli kvaliteta generatora X-zračenja u opštoj radiografiji kao i u mamografiji, i rezultati ispitivanja hibridnih dozimetara u svrhu individualnog monitoringa u oblasti zaštite od zračenja.

Prezentovan je i deo rezultata istraživanja u kojem je razvijen kod na bazi SpekPy Python, koji je korišćen za analizu spektara X-zračenja u dijagnostičkoj radiologiji, a koji predstavlјa doprinos selekciji budućih referentnih kvaliteta zračenja. Takođe, prikazane su performanse metode merenja tricijuma sa elektrolitičkim obogaćenjem, kao i rezultati ispitivanja prostorne distribucije teških metala i radionuklida u zemlјištu na teritoriji grada Novog Sada.

Bila nam je čast da budemo deo ovako izuzetnog naučnog skupa.